Haarec: Izrael pobúrili kritické vyjadrenia USA o možnom útoku na Irán

21.02.2012 Celý región

Tel Aviv 21. februára (TASR) - Izrael sa sťažoval Spojeným štátom na kritiku, ktorú americkí predstavitelia v poslednom čase vyslovili na adresu možného izraelského útoku na iránske nukleárne zariadenia. Informovali o tom dnes izraelské noviny Haarec.

Izrael tento týždeň navštívil poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Tom Donilon, ktorému izraelskí predstavitelia podľa správy povedali, že takéto kritické vyjadrenia z Washingtonu môžu poslúžiť len Iránu.

Nemenovaný izraelský predstaviteľ pre Haarec uviedol, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Ehud Barak vyjadrili nespokojnosť s rozhovorom, ktorý poskytol náčelník zboru náčelníkov štábov americkej armády Martin Dempsey pre televíziu CNN.

Dempsey povedal, že izraelský útok na Irán by bol \"destabilizujúci\" a \"nerozumný\". Izraelská strana namieta tiež proti brífingu, ktorý poskytli činitelia USA americkým korešpondentom o možnom izraelskom útoku na Irán. Noviny New York Times zverejnili skeptický článok o vyhliadkach na úspech takéhoto útoku.

\"Donilonovi sme jasne povedali, že všetky tieto vyjadrenia a brífingy slúžia len Iráncom,\" uviedol zdroj denníka Haarec. Rozpory medzi USA a Izraelom, ako aj spochybňovanie útočnej schopnosti Izraela znižujú tlak na Irán a v konečnom dôsledku tak zvyšujú hrozbu, že skutočne dôjde ku konfliktu.

Hovorca izraelskej vlády sa k správe odmietol vyjadriť.
 

Vyberte región